esmaspäev, 17. oktoober 2011

Karlssoni liikluspäev
Viljandi Lasteaias Karlsson toimus 04.oktoobril 2011 liikluspäev. Üritus toimus lasteaia õuealal. Kohal oli Karlsson ise, kellele oli Väikevend saatnud üllatuse, milleks oli HELKUR. Koos lastega nad arutlesid selle üle, milleks helkurit on vaja, miks ja kus seda kantakse. Karlsson arvas, et helkur teeb teda ilusamaks. Arutluses lastega kinnistus teadmine, et helkuri kandmine on kohustuslik ja aitab jalakäijal pimedas olla liikluses nähtav. Karlsson teatas, et tema kasutab enda nähtvaks tegemiseks helkurvesti. Temaga sarnaselt oli kogu lasteaiapere helkurvestides. Karlssonil olid lastele tähtsad küsimused, mis nõudsid teadmisi liiklusest. Kui helkuriga seotu sai meelde tuletatud, läksid lapsed rühmiti keskustesse, kus toimusid mängud ja teadmiste kogumised, mis nõudsid lastelt tähelepanu, koordinatsiooni, liikumisosavust ning meeskonnatööd.
  •  Mäng: Pall linaga. Lapsed hoiavad lina servadest kinni ja liigutavad lina nii, et pall maha ei kukuks. Sõimerühmas kasutati mängu: Hüpita palli (Koostöö ja koordinatsioon)
  • Mäng:Valgusfoor. Roheline värv lubab joosta, kõndida. Kollane värv palub peatuda. Punane värv nõuab kükitamist. Sõimerühmas kasutati  punast ja rohelist värvi. (Tähelepanu, liikumisosavus)
  • Jalgrattaga sõit liikumisrajal. Kiivri õige kandmine. Rahulik jalgrattasõit. Enne punast värvi tee alguses peatuda ja siis jätkata sõitu.
  • Mäng: Rong. Lapsed rivistuvad kolonni. Esimene on vedur, teised vagunid. Signaali peale alustavad lapsed liikumist. Algul aeglaselt, siis lisades kiirust. Lõpuks minnakse üle jooksule. Aeglase kõnni ajal imiteerivad lapsed rongi häält. Rong läheneb jaamale-lapsed aeglustavad tempot. Pärast hüüet jaam, jäävad lapsed seisma. (Tähelepanu, liikumisosavus- aeglane ja kiire liikumine)
  • Mäng: Kuum rätik (punane). Lapsed on ringis ja annavad edasi punast rätikut nii, et see ei kukuks maha. Ringi keskel on mängujuht, kellel on silmad kinni ja kes ütleb mingil ajal „stopp“,  „kuum rätik“. See kelle käes on rätik, see läheb ringi sisse mängujuhiks. Sõimerühmas kasutati  mängu: Püüa kinni rätik. (Tähelepanu, koostöö ja koordinatsioon).
  • Pime koridor. Helkuri ja helkurvesti nähtavus pimedas. (4 aiarühma) Kaks rühma korraga. Üks rühm ühes koridori otsa ja teine teises. Taskulampidega helkuritele ja helkurvestide peale valgusvihu suunamine. Võrrelda helkurvesti ja heledate riiete nähtavust.
Lapsed olid mängudes rõõmsameelsed ja tegevustest huvitatud.
Tegutsemisrõõmu oli ka näha tegevuste läbiviijate nägudes. 
Karlsson ja Helkur tänavad oma abilisi: Heljut, Enelid, Erikat ja rühmaõpetajaid.
Ürituse lõpus käisid Karlsson ja Helkur rühmades osavõtjaid kiitmas ja
kommi pakkumas.

Ürituse viisid läbi Mõmmi rühma õpetajad Piret ja Riina
Loo kirjutas vanemõpetaja Riina Andres, LA Karlsson


Kommentaare ei ole: