teisipäev, 20. november 2012

„Mehised mehed Pokudel külas“

Kas sina tead, kuidas tulekahju korral käituda, kuhu ja kuidas helistada, olla ja jääda rahulikuks ja mida ette võtta?

Krõlli lasteaia Poku rühma tüdrukud ja poisid teavad seda nüüd täpselt, sest meile käis teadmisi jagamas Viljandi Päästeameti 4. vahtkond.

Päästja Alain rääkis kodus tekkida võivatest ohtudest: põlevast küünlast, kaminast, ahjust ja muust lahtise tule koldest, tikkudest ja nendega ümberkäimisest, järelvalveta jäetud töötavatest kodumasinatest ja lärmama hakkavast suitsuandurist. Õppisime, kuidas helistada ohu korral numbrile 112- kuidas juhtunut kirjeldada, mida edasi teha. Saime ise olla nii helistajad kui dispetšerid, kes kõne vastu võtsid. Lapsed said päästjalt kiita, sest räägiti rahulikult, konkreetselt ja teati hästi oma kodust- või lasteaia aadressi.

Tegevuse ajal kuulsime saatjast ka tõelist väljakutset (keegi oli jäänud ukse taha ja ei pääsenud tuppa). Osa vahtkonnast läks abivajajat aitama, Alain aga jäi meile teadmisi jagama.

Proovisime, kuidas suitsuses ruumis roomates liikuda, uudistasime hingamismaski ja õhuballoone ning saime ise läbi maski hingamist proovida.

Mängisime läbi ka hädaolukorra, kus legendi kohaselt suitsuandur hakkas kiledalt undama, ruum täitus kiirelt musta tossuga ja me pidime nii kiiresti kui võimalik ruumist välja saama. Laskusime kõik käpuli ja otsisime saalist üsna rahulikult väljapääsu - päästja Alain ees ja meie järel. Koridoris helistas Anete numbrile 112 ja andis teada, mis on juhtunud, ütles meie aadressi ja et kõik said saalist turvaliselt välja.

Seejärel panime end riidesse ja läksime õue autot uudistama, sest kogu vahtkond oli väljakutselt tagasi jõudnud. Meile näidati suures masinas peidusolevat varustust - voolikuid, otsikuid, igasuguseid riistu ja tehnikat, mida päästmisel vaja võib minna. Üks pikk voolik rulliti lahti ja Reimo imiteeris tule kustutamist ja jugade juhtimist nagu tõeline tuletõrjuja (päriselt me vett raiskama ei hakanud). Kui olime rühma oma vahtkondadeks jaganud, saime ka kõik väikese sõidu tõelises päästeautos vilkurite ja törtsukese sireeniga teha.

Kõigil meil oli asjalik ja tore õppepäev ning lahkudes kinkisime vahtkonnale lasteaia meene, lubasime kogetu meelde jätta ja lehvitasime päästjatele veel pikalt järele.

Tõelised mehed need 4. vahtkonna päästjad (ja muide ka väga meeldivad).

Viljandi Lasteaed Krõll vanempedagoog Renate Hunt


Kommentaare ei ole: