teisipäev, 19. oktoober 2010

Leivanädal Midrimaal


4. -8. oktoobrini tähistasime lasteaias “Midrimaa” leivanädalat. Sellega soovisime väärtustada eestlase põhitoitu – leiba ja tähtsustada leivasöömise kasulikkust. Sellel nädalal olid lasteaiarühmade õppetegevused seotud leivaga. Lapsed tutvusid läbi raamatute, tegevuste, õppekäikude ja filmide, kuidas jõuab leib meie lauale.
Nädal algas õppekäiguga poodi, kus uuriti erinevaid jahu-, leiva- ja saiasorte. Lasteaias maitsti rukki-, odra- ja nisujahu, kamajahu ja kaerahelbeid.
Paljudes kodudes on leivaküpsetamine iganädalane tegevus – ka meie lapsed ja õpetajad küpsetasid sellel nädalal leiba. Julgemad õpetajad kasutasid leiva küpsetamisel juuretist, kuid läbi aeti ka pärmitaignast valmistatud leivaga. Terve maja oli mõnusat leivalõhna täis. Nooremad lapsed, kes õpetajatega koos ei küpsetanud, valmistasid erinevaid võileibu või praadisid leivakesi küüslauguga.
Rühmades degusteeriti erinevaid leivasorte. Selle käigus selgitati välja laste lemmikud leivad. Lastevanemate abiga toimus leivakottide näitus “Meie leib”.
Nädala lõppedes toimus viktoriin, kus lapsed panid proovile enda teadmised. Läbi selle saadi teada erinevaid vanasõnu ja tarkuseteri. Meeleolukas koosviibimine lõppes laulu ja tantsuga. Ilusa leivanädala lõpetas Leevikese rühm, kus lapsed koos õpetajatega esitasid näidendi “Austa leiba, leib on vanem kui meie”. Näidend oli seotud tantsude ja lauludega. Lavastus tutvustas lastele seda, kuidas valmistati leiba just vanal ajal ja kui palju tööd oli selleks vaja teha.

Leivanädal oli mõnus ja lapsed mõistsid, kui palju rasket tööd on vaja teha, et leib jõuaks meie söögilauale.

Inga Midrimaalt


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Vau!
Tubli Inga nii põhjalik ülevaade. Ja kõik saavd teada, mis seal Midrimaal siis leivanädalal toimus!