reede, 20. mai 2011

Mulgimaa koolieelikute liikumispäev 2011

18. mail said Valuoja orus ja Paala järve terviserajal kokku Mulgimaa koolieelikud, et enne kooli minekut pidada üks suur ühine liikumispäev. Sellel aastal olime liikumispäeva korraldajaks meie – Tervist Edendav Viljandi lasteaed Krõll. MTÜ Viljandimaa TEL ja Maakonna Tervistoa toetusel toimub seesugune koos liikumise sündmus juba kuuendat aastat. Selle aasta teemaks valisime „Loodus on terve lapse sõber.” Teemat valides oli meie jaoks oluline see, et üks osa loodusest on sportimine ja liikumine ning et värskes õhus liikumine arendab lapse kehalisi võimeid ja tugevdab tervist. Me leiame, et lapsepõlve kehaline aktiivsus ja looduses viibimine loob tervisevundamendi kogu eluks. Liikumine looduses tagab tervise!
Maakonna eri nurkadest oli meie lasteaia õuealale sõitnud 28 lasteaiast ligi 400 last. Hoolimata sellest, et hommik oli vihmane ja tuuline jätkus kõigil osalejatel rõõmsat meelt ja tahet liikumispäevast osa võtta. Meie õnneks jäi vihm liikumispäeva alguseks pidama. Üritust olid tervitama tulnud Viljandi maavanem Lembit Kruuse ja Viljandi maavalitsuse peaspetsialist Elo Paap. Vahva krõlli ja päikese juhatusel tantsiti ühiselt „Kaera - Jaani,” mille liigutused olid lastele juba tuttavad ning seejärel hargnesid lapsed loodustegelaste järel Valuoja orgu ja Paala järve terviserajale, kus neid ootasid juba erinevad ülesanded. Tagasiside lastelt ja õpetajatelt oli väga positiivne. Lastele ja õpetajatele meeldisid erinevad loodustegelased ja liikumine just looduses. Meie liikumispäevale olid tulnud külalisi ka kaugemaltki. Külla olid tulnud Haapsalu ja Türi lasteaia töötajad ning praktikandid Taanist, kes tahtsid saada mõtteid ja kogemusi oma töö tarvis. Tagasiside külalistelt oli samuti väga positiivne ja tänasid meid toreda võimaluse eest.
Mina kui peakorraldaja ütlen, et sellise ürituse korraldamine oli minu jaoks üks suuremaid ja toredamaid ettevõtmisi. Eeltööd hakkasin tegema juba talvel. Kõigepealt alustasin laste arvude küsimisega. Arve vaadates, tekkis küll väike hirm, aga võimatuid olukordi ei ole olemas. Esimesed küsimused, mis tekkisid olid kus, kuhu, kuidas ja mida me teeme? Arutades meie maja õpetajatega tulime mõttele, et kuna suur osa õppekavast sisaldab teemasid, milles pädevuse saavutamise ainuvõimaluseks on õues õppimine ja meie lasteaed kasutab õppe- ja kasvatustöö läbiviimiseks loodus- ja keskkonnaõpet süvendatult, siis otsustasime need kaks asja liita - liikumine ning loodus- ja keskkonnaõpe. Kuna meil on ka projektide raames loodud Valuoja orgu ja Paala järve ümber loodusrajad, siis mõtlesime, et võib-olla on lastel huvitav teada, mismoodi meie loodust uurime, milliseid mänge me seal mängime ning selle tulemusena terved ja rõõmsad oleme.
Otsustasime siis Valuoja orgu ja Paala järve terviserajale luua 9 kontrollpunkti, kus erinevates punktides tuleks koolieelikutel täita looduse- ja sporditeemalisi ülesandeid. Kõige raskem selle juures oli välja mõelda hästi toimivad ja haaravad tegevused ning strateegiliselt õige liikumine. Planeerisime ürituse läbi viia ringmarssruudil, mille pikkus täies ulatuses nii Valuoja orus kui ka Paala järve terviserajal on 1 km. Igas kontrollpunktis ootavad lapsi tegelased loodusest, kes esitavad lastele loodusalaseid küsimusi ja viivad läbi liikumistegevusi. Et loodusradadel jätkuks põnevust ikka ürituse lõpuni otsustasime peale ülesannete sooritamist jagada gruppidele ühe silbi, millest üheksandas kontrollpunktis koostavad lapsed lause „Loodus on terve lapse sõber.” Ürituse lõpus ootaks lapsi kosutav vitamiinijook. Nii nagu plaanisime ja otsustasime, said kõik tegevused ka teoks. Ma väga tänan oma paarikümneliikmelist meeskonda, kes olid kontrollpunktid väga hästi ettevalmistanud ning Viljandi maavalitsuse tervisetuba ja MTÜ Viljandimaa TEL-i, kes olid ürituse suureks toetajaks. Suured tänud kõigi pingutuste, õnnestumiste ja toetamise eest!
Nüüd on üritus läbi ja võin öelda, et tänu väga heale meeskonnatööle läks liikumispäev väga hästi korda ning tunnen oma tegemistest ja toimetamistest väga head meelt. Öeldakse – mille oled hästi kavandanud, selle oled juba ka saavutanud. Väga heas meeskonnatöös kehtib see täielikult.
Loodame, et kui vähegi võimalik, jätkatakse seda toredat liikumispäeva traditsiooni. Jõudu ja jaksu järgmistele korraldajatele.

Riina Heinpõld
Krõlli lasteaia õppealajuhataja






Kommentaare ei ole: