reede, 16. märts 2012

Taaskasutuskunst Krõllis

Krõlli lasteaias on tähtsal kohal koostöö lastevanematega. Sel õppeaastal oli meil soov teha midagi teistmoodi.
Sügisel, mihklipäeval, toimus lasteaia saalis sügisandidest näitus, kuhu lapsevanemad tõid omavalmistatud  huvitavaid   meisterdusi.  Isadepäeval toimus taskulampidega orienteerumine, vastlapäeval lõbus ühine vastlatrall, mis lõppes rühmades hernesupi söömisega.
Kõik me teame, et kodudes läheb prügikasti palju erinevaid topse, pakkematerjali, karpe jne. Teab iga õpetaja, et see mis enamusele prügi, on meile vajalik materjal, millest on võimalik teha vahvaid meisterdusi.
Oma loovust ja  fantaasiat näitasid üles lapsevanemad, mille tulemusena    valmisid toredad meisterdused erinevatest materjalidest – paberist, plastmassist, karpidest, piimapaki kilest, munarestidest, puidust, ajalehtedest, filmilindist  jne.
Lastevanemate poolt tehtud töödest panime saali üles näituse, mis kandis nime “Taaskasutus kunstis.“ Näha sai nii suuri kui väikeseid asju. Meisterdatud oli plastmasspudelitest erinevaid nukke- poisse ja tüdrukuid, põnevaid autosid. Rakendust olid leidnud karbid ning tüdrukute rõõmuks oli nendest tehtud uhked nukutoad võrratu sisustusega. Sealt ei puudunud ka nukud ja lemmikloomad!
Lauamängusõpradele oli valmistatud suure karbi sisse jalgpallimäng, mida  sai ka kohe mängida, sest valmis oli pandud vatipadjast pall ning kõrred puhumiseks. Veel oli poiste rõõmuks tehtud suur ja võimas autoparkla, bensiinijaam, veski ja elektrijaam.
Silmailu pakkus kollaažitehnikas seinapilt. Tõeliseks meistriteoseks oli paberiribadest tehtud kübar, mis nägi välja nii tõeline ja ehtne, et seda tuli lausa katsuda ja veenduda, kas see on ikka valminud ajalehest. Praktilised olid filmilindist kokkupõimitud järjehoidjad.
Lõbusateks tegelasteks olid munarestidest tehtud hiired, tibula, sokist meisterdatud kepphobune ning kommipaberist uss.
Kõike, mida tehti ei jõuagi kirja panna, vaid seda tuleb ise vaadata. Suur tänu kõikidele lastevanematele, kes koos lastega need toredad meisterdused valmistasid.
Loovat “prügi“ kasutamist edaspidisekski!“
Viljandi lasteaed Krõll vanempedagoog Urve Roots






























Kommentaare ei ole: