kolmapäev, 19. juuni 2013

Viljandimaa tervist edendavate lasteaedade võrgustiku XI suvekool Tääksis.

11. ja 12. juunil toimus Tääksis Viljandimaa TEL võrgustiku XI suvekool. Avapäeva hommikuks oli kohale tulnud 52 inimest maakonna lasteaedadest.  Seekord oli külalisi Paikuse lasteaiast Pärnumaalt ja Mari lasteaiast Põltsamaalt.
Meie käsutuses oli Viljandimaa, Tääksi koolimaja.
Suvekooli avamiseks rivistusime kooli võimlasse. Saali toodi MTÜ Viljandimaa TEL lipp ja avasõnad ütlesid Viljandi maavalitsuse tervisedenduse peaspetsialist Elo Paap  ja maakonna lasteaedade tervisedenduse koordinaator Kersti Puusild. Tääksi kooli direktor Jaan Hansen soovis kõikidele suvekoolis osalejatele värsket vaimu ning mõnusat olemist Tääksi koolimajas.
Suvekooli laulu saatel, tehti võimlas auring ja kuulutati XI suvekool avatuks.
Esimese päeva lektor oli  Tiina Kallavus, Tartu Herbert Masingu kooli direktor, kes rääkis nelja tunni jooksul teemal „Väärtused“. See oli väga huvitav loeng, kus lektori juttu ilmestasid väga paljud näited elust enesest, mis andis ka kuulajatele ainet diskussiooniks. Loengu vahele mahtus maitsev lõunasöök ja turgutav kohvipaus.
Õhtupooliku sisustasid kaks noormeest OÜ Elamuspank, nad olid ette valmistanud vaimu ja tervist edendava geoseikluse. Geoseiklus on meeskonnamäng, mida eristab teistsugustest GPS-mängudest see, et iga kord on mängu teema uus ja just sinu seltskonnaga seotud. Ükski geoseiklusemäng ei sarnane teisega. Mäng paneb proovile osalejate mõistuse ja füüsise.
Et kõik aktiivselt kaasa saaksid lüüa jaotati osalejad väiksematesse meeskondadesse. Iga meeskond sai endale GPS seadme, lühijuhendi seadme kasutamiseks, pliiatsi ning ristsõnapaberi.
Tegevuse eesmärk oli kiiresti läbida  etteantud rada, lahendades leitud punktides ristsõna ülesandeid.
Meeskonna enda otsustada jäi, kuidas ta ülesannete lahendamisele läheneb. Edu võis saavutada väga erinevate strateegiatega, kui teadmistest jäi puudu, aitas hädast välja hea füüsis või hoopis vastupidi.
Peab ütlema, st see ei olnud kerge. Paljud kasutasid GPS seadet esmakordselt, kontrollpostid olid peidetud silla alla, vanade kivimüüride ja majade  peale, samuti tuli otsida neid tihedast metsatihnikust ehk võsast. Igale küsimusele tuli vastus leida ja need ei olnud kergete killast. Käisime maha päris palju kilomeetreid. Kokkulepitud ajaks pidid kõik meeskonnad jõudma koolimaja juurde tagasi. Enamus meeskondi tuli ülesandega toime, läbimata jäi küll palju kontrollposte ja mõni meeskond kaotas kodutee, kuna millegipärast GPS aku sai tühjaks, aga  lõppkokkuvõttes olid kõik õnnelikult finišis.
Tublimatele olid tervislikud auhinnad - kapsapea, porgandid ja sibulad.
Pärast õhtusööki toimus TEL võrgustiku liikmete tunnustamine. Samuti tänasid kõik osalejad Elo Paapi, kes lahkub seniselt ametikohalt maakonnas ja kinkisid Elole  tänulaulu saatel suure kotttooli.
Istuti veel koos,  joodi kohvi ning maitsti kringlit, kes tahtis, võis hiljem Tääsi karjääris ujumas käia.
Peagi lasus Tääksi koolimaja kohal sügav vaikus.
Teine päev  algas virgutava võimlemisega, mille läbiviija on suvekoolides alati olnud käesoleva loo autor.  Tervisliku hommikusöögi järel jagas tarkusi Martin Mooses, Tartu Ülikooli liikumis- ja sporditeaduste doktorant, treener-spordijuht, kes rääkis teemal „Toit ja liikumine.“
Terve loengu ajal esitati hulgaliselt küsimusi, sest kuulajad olid ju naised ja kõik olid huvitatud liikumisest ja oma tervisest. Näiteks millised toiduained sobivad kokku, millistes on palju rasva, kui palju trenni teha, millest alustada? Kõikidele nendele küsimustele andis Martin ammendavad vastused. Lektor  selgitas ka, et süsivesikud on meile energia saamiseks väga vajalikud, ainult neid tuleb tarbida mõistlikult.
Suvekool lõppes lõunasöögiga ja oligi kaks toredat päeva möödas.
Aitäh korraldajatele Elole, Kerstile, Katrinile, Monikale ja muidugi ka kooli direktorile härra Hansenile.

Laagris osaleja
Helju Teas
Lasteaed Karlsson muusikaõpetaja.
14.06.2013


Kommentaare ei ole: