reede, 13. november 2020

Selgunud on lasteaedade ideekonkursi „Mehed liikuma!" tulemused

Viljandimaa Tervisenõukogu kuulutas augusti lõpus välja ideekonkursi „Mehed liikuma!", kuhu oodati lasteaedade ideid selleks, et ärgitada maakonna täiskasvanud mehi liikuma. Konkursile laekus kokku kolm erinevat ideed. Tervisenõukogu on kõigile lasteaedadele välja pannud rahalise auhinna, et toetada esitatud ideede ellu viimist.

Viljandimaa lasteaedade tervisedenduse koordinaator Kersti Puusild selgitab, et kuna Eesti meeste suremuse peamiseks põhjuseks on südame- ja veresoonkonna haigused (35%) ning kasvajad (19%), mille esinemise tõenäosust suurendavad ebatervislikud eluviisid, siis: „Soovime, et kõik mehed pööraksid rohkem tähelepanu enda tervisele ja liikumisele. Lapsed võivad selles osas olla headeks abilisteks oma isadele ja vanaisadele. Esitatud ideed on väga head ja nutikad. Ideede kogumisel oleme varemgi kogenud laste kaasamise kasutegurit – lapsed on oma vanematele suured motivaatorid."

foto on illustratiivne

„Mehed liikuma" ideekorje üleskutse kinnitab seda, et hoolime Viljandimaa meeste – isade, vanaisade, onude, vendade tervisest. Idee algatajate suur soov on meeste tähelepanu pööramine enda tervisele, et teadlikumalt võetaks aeg väljas liikumisele ja eriti tore, kui seda teha koos laste ja perega.

Kersti Puusilla sõnul planeerib Tervisenõukogu järgmisel aastal korraldada Paistu ja Karksi-Nuia lasteaedade ideede põhjal maakonnaülese orienteerumise mängu, et ärgitada mehi koos pere ja sõpradega värskes õhus liikuma.

Viljandimaa Tervisenõukogu on Viljandimaa Omavalitsuse Liidu poolt kokku kutsutud nõukogu, mis tegeleb maakonna elanikkonna tervisealase teadlikkuse ja oskuste arendamisega. Nõukogu liikmeteks on tervise ja heaoluga seotud erinevate valdkondade kohalikud esindajad.

Võrdselt hääli kogusid Paistu ja Männimäe lasteaia ideed ning vaid ühe hääle neist vähem sai Karksi-Nuia lasteaia idee:

Paistu lasteaia idee „Mehed ratastel liikuma"

Idee korjamisel selgus, et mehed tulevad kodust välja nelja ratta peal. Seda arvestades saab neid ergutada liikuma läbides erinevaid punkte autoga.  Punktid  tuleb paigutada nii, et need ei oleks lõpuni autoga ligipääsetavad, vaid autost peab välja minema ning ka kõndima. Punkt üles leitud, tuleb tõestuseks teha pilt kõikidest osalejatest.

Et oleks ka natuke pingutamist, siis üks või kaks punkti on pandud nii kaugele, et vajab pikemat kõndimist. Passiivse mehe viib kodust välja lasteaialaps (või koolilaps) mõttega, et ta ei saa seda teha üksi või ilma autota. Sinna saab kaasata kogu pere, võib minna ka mitme võistkonnaga.

Männimäe lasteaia idee  „Isad ja lapsed ujuma"

Idee sisuks on meeste ja laste vesivõimlemine koos juhendajaga. Idee ellu viimiseks on vaja basseini, suvisel ajal saab kasutada veekogu. Kuus korra on isadel võimalus koos oma lastega basseinis võimelda ujumisõpetaja juhendamisel.

Eeldus on, et mehed sooritavad harjutusi koos oma lapsega. Meil on olemas spaad, aga vesivõimlemine oleks isa, vanaisa ja lapse ühistegevus basseinis.

Karksi-Nuia lasteaia idee „Fotopeitus"

Fotopeituse eesmärgiks on erinevates mõõtkavades fotokujutiste ülesleidmine linnakeskkonnas. Fotopeituse objektid on peamiselt inimese poolt ehitatud ja loodud, fotomaterjali sekka on lisaks sattunud ka pisut linnaloodust. Igasse kuusse on planeeritud üks fotopeitus erinevates omavalitsuse piirkondades. Fotopeitust mängitakse kogu perega, sõpradega, kollektiiviga jne. Tegevus lähtub meeste huvist, kaaslastega koos veedetud ajast ning rajal tekkivast adrenaliinist ja põnevusest ning omavahelisest võistlusmomendist, kes leiab antud detailid, fragmendi esimesena. Lisaks tuleb igas punktis jäädvustada ennast koos pildiga ning fotod tuleks jagada selleks loodud internetikeskkonnas.

 Viljandimaa Tervisenõukogu


Kommentaare ei ole: