neljapäev, 5. mai 2011

Krõllid nõiajahil

Krõlli Lasteaed asub Viljandis, imeilusa Valuoja oru vahetus läheduses. Volbripäeva paiku hakkasid selles orus juhtuma salapärased lood. Väike nõid koos kaaren Abrakasega olid kolinud Blocksbergi mäe asemel hoopis Valuoja orgu.
Oruelanikud, kes juba ammust ajast elutsevad selle oru loodusraja vaatluspunktides, saatsid lastele kirja, kus palusid neil väikse nõia koos kaarnaga üles otsida, et nad ei saaks oruelanikke kiusata ega neid ninapidi vedada. Iga tegelase juurde viis erivärvi lindikesega tähistatud tee.
Koos asutigi teele ja peagi olid muinasjutulised tegelased üles leitud. Nendeks olid: kiire ja hea puudetundja Tuulepoiss, hea ravimtaimetundja Orumoor, linnutundja Kevadeemand, töökas vihmausse otsiv Mutionu ja tähelepanelik loodusehoidja Kasehaldjas.
Iga tegelane mängis lastegrupiga huvitava loodusmängu ja esitas lõpuks küsimuse või andis ülesande, mis puudutas kevadise looduse tundmist.
Kui ülesanne lahendatud, saadi vastutasuks pilt, mille järgi sai leida nii väikse nõia kui ka tema truu saatja Abrakase. Salapärased tegelased leiti üles: Abrakas istus iidse pajupuu harude vahel ja kurtis, et väike nõid eksib kogu aeg nõidumisel ja nõidus ekslikult tema sinna harude vahele, väike nõid aga leiti tihedast okaspuude salust kurtmas, et oli eksitavalt ära kaotanud oma kaarna. Lapsed viisid kaks sõpra jälle kokku ja nõid lubas oma võlujõudu kasutada ainult heade asjade nõidumisel.
Üheskoos korrati nõialoitsu ja nagu imeväel kerkisid laste ette jooginõud imepärase joogiga ja suur korvitäis värvilisi „kalliskive“. Mekiti rahustavat jooki ja igale lapsele jäi päeva meenutama võlukivike, mis vajadusel kui seda kõvasti peos hoida, võis tuju heaks teha.
Toreda päeva aitasid lastele korraldada „Krõlli roheliste“ meeskond, kes tegutseb selle nimel, et lapsed õpiksid tundma oma kodukoha loodust läbi kõikide aastaaegade ja et neist saaksid kunagi loodust hoidvad ja armastavad täiskasvanud. Õpetust antakse läbi lavastusmänguliste loodusretkede, huvitavate oruelanike abiga, kasutades ära ka erinevaid tähtpäevi (sügise algus, kevade algus, volbripäev jne.)
Seekordne kevadine loodusretk kinnistas laste teadmisi kevadistest muutustest loodusrajal, andes esmaseid teadmisi orienteerumisest ning selgust maagilise volbripäeva tähistamisest.

Tiiu Rebane
Krõlli lasteaia vanemõpetaja
















Kommentaare ei ole: