neljapäev, 27. november 2014

Ettevõtlikkus Krõlli moodi

Kogu vahva tegevus sai algtõuke kevadisest Ida-Viru Ettevõtluskeskuse SA koolitusest “Ettevõtlik kool,” milles osales kaks  meie maja õpetajat ning juhtkond. Enamus kuuldust oli meile tuttav ja juba aastaid ka lasteaias rakenduv, aga seal oli see kenasti pakitud ettevõtlikkuse raamidesse ja kogu tegevusele antud uus väljund.
 
Krõllis on heategevuslikud jõululaadad toimunud juba palju aastaid, need on olnud väga populaarsed vanemate ja laste seas, ka vilistlaste ning kogukonnagi hulgas. Jõululaada sissetulekut on alati kasutatud õuevahendite uuendamiseks, õueala korrastamiseks. Seekord otsustasime teha veidi teisiti – anda suurem roll ja vastutus rühmadesse- vanematele ja lastele ning korraldada üks vahva Kadrilaat, millest saadavat tulu kasutaks iga rühm oma tarbeks. Idee käisime välja õppeaasta esimeses hoolekogus septembri algul. Ega meie mõtet just suure hurraaga vastu ei võetud, oldi päris tagasihoidlikud. Mõisteti, et kõik tuleb ise organiseerida, koordineerida, läbirääkimisi pidada, ette valmistada ja ka läbi viia. Kui esimene kohmetus möödas, siis hakkasid juba ideed tulema ja asi tundus vanematele juba päris põnev. Rühmakoosolekutel rääkis hoolekogu esindaja plaanitust rühma vanematele ja laata hakkas planeerima juba kogu maja. Rühmades otsiti võimalusi, pakuti erinevaid ideid, jagati kohustused, moodustus korraldajate tuumik.
20. novembril korraldasidki lapsevanemad koostöös laste ja personaliga meeldejääva heategevusliku Kadrilaada.  Kogu alumine korrus  oli muudetud äripinnaks, kus käis usin kauplemine ja ostmine. Võimalus oli proovida õnne loteriis, lasta teha näomaalingut, istuda hubastes kohvikutes, kaubelda käsitöö ja hoidistega, tingida teise ringi väljamüügil. Saalis toimus tordioksjon, Pokude kohvikus korraldati külastajatele teadmiste kontroll kadripäeva tegemiste ja kommete kohta. Koos vanematega kauplesid müügipunktides ja kohvikutes lapsed. Suuremad oskasid kauba hindu kokku arvutada ja isegi raha tagasi anda. Hästi oli vanematel organiseeritud töögraafikud lettide taga, sest kellelgi ei jäänud laadal käimata ega ka oma ostud tegemata. Väga tragid ja üllatavalt julged olid Pokude poisid, kes kandikuga mööda maja ringi käisid ja vanemaid laste värvitud väikesi päkapikke laadalike hüüetega ostma meelitasid. Sära oli silmis nii kauplejatel kui ostjatel ja sagimist jätkus pea paariks tunniks. Koju mindi väga heade emotsioonidega ja rahuloluga suurepäraselt õnnestunud laadast. Lapsed said väärt kogemuse koos vanematega millegi nimel vaeva näha ja aru saada, et raha tuleb teenida tööga, ei saa seda lihtsalt niisama  seinast. Ehk hakkab keegi praegustest krõllidest tulevikus just kogetu tõukel kodulinnaski hubast kohvikut või kauplust pidama - mine tea.
 Iga rühm koos vanematega otsustab nüüd ise, milleks teenitut kulutada - kas kevadiseks väljasõiduks, meisterdamisvahendite muretsemiseks, aasta lõpetamiseks või mõne toreda tegevuse rahastamiseks. Nüüd oleme taas ühe kogemuse võrra rikkamad ja tundub, et ka kõik koos hoopis ettevõtlikumad.
 
Viljandi Lasteaed Krõll õpetaja Renate Hunt









 

Kommentaare ei ole: